Az erő amivel átformálhatjuk a valóságot és megvalósíthatjuk az elképzeléseinket

2023.06.20
Reiki Béke fiktív koan
Reiki Béke fiktív koan

A Reiki Mester megkérdezi a tanítványát: "Ha egy fa levelei az erdőben lehullnak de nincs ott senki, hogy hallja, akkor zörögnek-e mégis a levelek?"

Megoldás / fejtegetés: A megoldás nem annyira a levelek zörgésére vonatkozik, hanem a tapasztalatra és a megfigyelésre. A koan arra kérdez rá, hogy ha nincs ember vagy lény, aki észleli a zajt, akkor az létezik-e valójában. A fa esetében a hangja azért létezik, mert a levelek lezuhannak. Azonban ha nincs senki, aki hallja, akkor nincs is olyan, hogy "zörgés". A saját tudattartalmaink alapján, mi ruházzuk fel tartalommal a történéseket (pl. mi mondjuk rá (címkézzük) valamire, hogy kellemes vagy kellemetlen). Ez a Reiki Béke fiktív koan arra hívja fel a figyelmet, hogy megfigyeljük a dolgokat azok valódi természetében, anélkül hogy hozzátennénk a saját elképzeléseinket és értelmezéseinket. Ami szerintem nehéz, nehéz könnyednek lenni, legalábbis hosszú út vezet odáig. Munka az egóval - meditáció, ráhangolódás egy az anyagi világnál finomabb, kiterjedtebb síkra - Reiki. Ezen út közben jönnek a jó tapasztalatok, hogy néha nem feszülünk rá a történésekre, jelen vagyunk, felfogjuk mi történik, de a tapasztalásnak már része a szabadság.

Ez a Reiki mester által felvetett kérdés egy mélyebb megértést igényel az emberi tapasztalatról és az észlelésről. A fa leveleinek lehullásával kapcsolatos zörgés nem a hangra, hanem a megfigyelőre vonatkozik. A koan arra kérdez rá, hogy az adott esemény vagy jelenség létezik-e valójában, ha nincs jelen egy észlelő.

A hang valójában fizikai jelenség, amely akkor jön létre, ha a levelek lezuhannak és ütköznek valamivel. Azonban a "zörgés" vagy a hang élménye az emberi észlelő képességekhez kötődik. Ha nincs jelen egy ember vagy lény, aki hallhatná a hangot, akkor nem létezik az élménye, vagyis a "zörgés".

A Reiki mester ezen koannal arra hívja fel a figyelmet, hogy gyakran hajlamosak vagyunk a dolgokat saját értelmezéseinkkel és elképzeléseinkkel felruházni. Az észlelésünket befolyásolják a saját tapasztalataink, a hiedelmeink és a gondolataink. Ezért fontos, hogy tudatosan figyeljünk oda arra, hogyan címkézzük vagy értelmezzük a dolgokat.

A hétköznapokban is találkozhatunk hasonló helyzetekkel, amikor hajlamosak vagyunk a saját értelmezéseinkkel és előfeltevéseinkkel eltorzítani a valóságot. Az önismeret és a tudatosság fejlesztése segít abban, hogy megfigyeljük a dolgokat azok valódi természetében, anélkül hogy rögtön hozzátennénk a saját elképzeléseinket és értelmezéseinket.

Az összefoglalás tehát az, hogy a Reiki mester kérdése egy olyan mélyebb megértésre irányul, amely arra ösztönzi az embert, hogy vizsgálja meg az észlelését és értelmezéseit. A tapasztalatokat és jelenségeket objektívebb szemszögből figyeljük meg, és igyekszünk megszabadulni a saját korlátozó elképzeléseinktől. Ez segíthet a szabadság, a nyitottság és a mélyebb békesség megtapasztalásában az életünk során.

Mélyen belül mindannyiunkban egy végtelen erő és potenciál lakozik. Ezen belső erőnk segítségével képesek vagyunk átformálni a valóságot és megvalósítani elképzeléseinket. Azonban gyakran félelmeink, korlátozó hiedelmeink és külső hatások miatt visszatartjuk magunkat, és nem merünk kiteljesedni.

Ne korlátozd magad vagy ne légy a saját legnagyobb korlátod. Csak akkor nyílhatsz ki igazán, ha mered félretenni a kételyeidet és a korlátaidat, és hittel lépsz előre az ismeretlenbe.

Meríts erőt az intuíciód mélyéről, mert a lényeg nem mindig látható a külső világban.