Természet és a Reiki feloldhatja a felgyülemlett stresszt. +1 Fantasztikus relaxációs technika.

2023.05.13
Reiki, életenergia a természetben
Reiki, életenergia a természetben

Az életenergia ( ki, prána ) az élet esszenciája. A Reiki az életenergia tudatos áramoltatásnak a művészete. A Reiki Béke sok technikát, módszert ad az emberek kezébe, hogy kapcsolatba lépjenek, ráhangolódjanak és élvezzék a fokozott és tudatos életenergia áramoltatásának az előnyeit.
Egy egyszerű és remek természetben (erdő, mező, vízpart, stb) végezhető relaxációs gyakorlatról fogok írni.
Hogy miért pont a természetben?
Mert az életenergia az élet körforgásának egyik alapja, és minden élőlényben jelen van. Azonban koncentráltabban van jelen a természetben, mint a városi környezetben, mivel a természet az élet bölcsője és a földanya energiaforrása és mert a természetben több az élőlény, mint a városban. Az életenergia koncentrált jelenléte a természetben több oka van. Az egyik oka az, hogy a természetben az élet körforgása teljes egészében megjelenik. Az élet körforgása a szerves anyagok bomlása, a talajba visszatérés és az új élet kialakulása újra és újra. Minden élőlény összekapcsolódik az élet körforgásában, és így az életenergia folyamatosan áramlik az egész ökoszisztémában.
A régmúltban az emberek sokkal inkább részei voltak a természetnek. Egyes kultúrák és egyes egyének régen is és ma is nagy tiszteletben tartják a természetet. Azonban az iparosodás és a modernizáció során az emberek eltávolodtak a természettől, és a városokba költöztek. Az életenergia koncentrált jelenléte a mesterséges városi környezetben csökkent, és az emberek kevesebb időt töltenek a természetben.
Az életenergiát azonban nem korlátozza a tér, ahol élet van, ott jelen van és minden élőlényt áthat. Fontos, hogy időt szánjunk arra, hogy kapcsolatba lépjünk a természettel. Az évszakok során különböző időszakokban érdemes kimenni a természetbe, de a tavasz vége és a nyár eleje különösen erős időszak.
Az életenergia ereje és jelenléte segíthet feloldani a testben és a lélekben felgyülemlett feszültséget és stresszt, és segíthet megújulni. Tapasztalása és befogadása a természetben segíthet összekapcsolódni a körülöttünk lévő világgal, és megnyugtató hatással lehet a testre és a lélekre. A friss levegő, a növények és az állatok közelsége, a víz csobogása mind-mind hozzájárulhat az életenergia áramlásához és a testünk megújulásához.
Szerepe tehát rendkívül fontos az életünkben, és különösen fontos, hogy időt szánjunk arra, hogy kapcsolatba lépjünk vele a természetben. Az élet körforgása és az életenergia áramlása az egész ökoszisztémában létrehozza az élet csodáját és harmóniáját. Az embernek pedig az a feladata, hogy megőrizze és tiszteletben tartsa ezt a harmóniát, hogy az életenergia áramlása és jelenléte mindig segítse a testet, a lelket és az életünket.

A relaxációs gyakorlat a természetben történő séta során végezhető el, ami segít elcsendesíteni a gondolatainkat és az elménket megnyugtatni.

Lélegzés figyeléssel kezdődik:
Lélegezzünk mélyen és lassan, miközben figyeljük az orrunkon be- és kilélegző levegőt. Szabadon áramoltassuk a levegőt, ne erőltessük a légzést. Engedjük, hogy a légzés természetes legyen. Érezzük, ahogy a levegő belép az orrunkon, majd ahogy távozik onnan. Ha gondolataink elkalandoznak, nem probléma, csak tereljük vissza a légzésünk figyelésére.Figyeljük légzésünket séta közbe, vagy meg is állhatunk. Csak ezzel foglalkozzunk 5 percig legalább. Kezdhetjük azzal is, hogy 5 mély levegőt veszünk, orrunkon be, szánkon ki és ezután kezdődik a nyugodt légzésfigyelés.

Majd a testi érzetek figyelése következik, továbbra is nyugodt, egyenletes légzéssel:
Figyeljük a lábainkat, ahogy érintik a talajt. Az egyenletes, ritmikus léptek segítenek elcsendesíteni az elmét. Érzékeljük az izmaink munkáját, ahogy mozgunk, és észrevehetjük a testtartásunkat is. Ezt is végezzük pár percig.

Majd figyeljünk lefelé:
Hagyjuk, hogy a tekintetünk a talajon maradjon, amikor sétálunk. Így megfigyelhetjük a talaj mintázatait, a növényeket, a kavicsokat és a leveleket, amelyek az utunkba kerülnek. Észrevehetjük az apró részleteket, amelyeket a szokásosan elkerülnénk. Sétáljunk így 10 percig vagy tovább.

Közben alkalmazzuk a figyelemváltás:
Váltogassuk a figyelmünket a körülöttünk lévő dolgok között. Az apró részletek megfigyelése mellett szabadon szemlélhetjük a tájat, a fákat, a madarakat és a felhőket. Hagyjuk, hogy a körülöttünk lévő természet az összes érzékszervünket megérintse.

Ez a gyakorlat akár egy rövid, 20 perces séta során is elvégezhető, és segíthet elcsendesíteni az elmét és relaxált állapotba kerülni.

Reiki áramoltatás:
Ha rendelkezünk Reiki beavatással, jártasságot szereztünk a Reiki Béke technikáiban, akkor ezt a gyakorlatot még hatékonyabbá tehetjük. Azzal, hogy a Reiki képzésen tanult technikákkal, lekérjük, ráhangolódunk és áramoltatjuk az életenergiát tudatosan.